Pas më shumë se një dekade si nënshkruese e hipotekës në USA, Brenda Gentry dha dorëheqjen në tetor 2021. Në vend që të vazhdonte në financat tradicionale, ajo iu drejtua kriptove me kohë të plotë. Tani, Gentry drejton një firmë konsulente për kripto, të cilën e themeloi pasi la punën e saj.


Banorja e San Antonios e sheh kripto-n si një mënyrë për të grumbulluar dhe përcjellë pasurinë e brezave. Ajo dhe familja e saj janë të lumtur për “mundësitë e paprecedentë të ofruara nga kripto”, thotë Gentry, 46 vjeç.

Përpara se ta linte punën e qëndrueshme 9 me 5, Gentry filloi të investonte në kriptovaluta gjatë mbylljes së Covid-19 në vitin 2020. Ajo filloi me pak, por gradualisht filloi të investonte më shumë.

Në fillim të vitit 2021, ajo kishte fituar kthime të konsiderueshme. “Portofoli im i investimeve tejkaloi 401 (k) – të cilit iu deshën 11 vjet për të arritur në 200,000 dollarë – në gjashtë muaj,” thotë Gentry. Ajo e pranon se kriptomonedhat janë një investim i rrezikshëm, por përvoja e saj në financa dhe në procesin e kujdesit të duhur e ndihmon atë të ndihet rehat duke investuar.

Tani, Gentry njihet gjerësisht si “mami kripto” në internet. Ajo vazhdon të investojë personalisht në asete dixhitale, por kryesisht drejton Gentry Media Productions me vajzat e saj, Cynthia, 23, dhe Imani Gentry, 19 vjeç.

Firma këshillon projektet e financave të decentralizuara (DeFi) dhe tokeneve jo të këmbyeshme (NFT), dhe Gentry zakonisht bën 40,000 deri në 80,000 dollarë, nga biznesi çdo muaj. Në krahasim, ajo fitoi rreth 75,000 dollarë në vit në punën e saj të kaluar.

“NFT dhe DeFi po shkatërrojnë mallkimet e varfërisë së brezave”

Gentry e sheh kripto-n si një mënyrë për të siguruar një të ardhme më të mirë për familjen e saj: “NFT-të dhe DeFi po shkatërrojnë mallkimet e varfërisë së brezave”.

“Crypto ka të bëjë me lirinë financiare,” thotë Gentry. “Shumica e njerëzve që nuk mund të merrnin kredi me financat tradicionale për shkak të kufizimeve të kredisë, tani mund të investojnë në kripto dhe të jenë në gjendje të marrin hua prej saj.”

Lexo: ‘Një formë egoizmi’: Papa Françesku kritikon njerëzit që zgjedhin të kenë kafshë shtëpiake në vend të fëmijëve

Protokollet DeFi ofrojnë norma interesi që janë zakonisht më tërheqëse sesa me bankat tradicionale, dhe pengesa për hyrjen në hua është e ulët në krahasim me atë të një sistemi tradicional. Në shumicën e rasteve, kërkesa e vetme për të marrë një kredi DeFi është aftësia për të siguruar kolateral me asete të tjera kripto.

Por këta faktorë kontribuojnë gjithashtu në arsyen pse DeFi është shumë i rrezikshëm. Investitorët duhet të kuptojnë rreziqet dhe të marrin kohë për të hulumtuar përpara se të blejnë.

Për Gentry, futja në kripto ka çuar në ndryshime të prekshme për familjen e saj. Në shtator, Gentry thotë se ishte në gjendje të ndihmonte prindërit e saj të dilnin në pension. Qëllimi i saj i radhës është të ndihmojë vëllezërit e motrat e saj të dalin në pension.

Ekspertët paralajmërojnë se duhet të investoni vetëm atë që mund të përballoni për të humbur, por ata pajtohen se një strategji afatgjatë e mbajtjes në kriptomonedha si bitcoin është praktika më e mirë.

Gentry ka qenë e suksesshme, por ajo që ka arritur nuk është domosdoshmërisht e lehtë. Kur bëhet fjalë për investimin në kriptovaluta, ekspertët financiarë rekomandojnë të jeni të kujdesshëm. Megjithëse disa monedha dhe projekte dixhitale mund të rriten në vlerë shpejt, ato gjithashtu mund të rrëzohen po aq shpejt.

Gentry dhe familja e saj marrin shumë mesazhe nga njerëzit që duan të mësojnë për kriptomonedhat, thotë ajo, dhe “duhet t’u bëjmë të ditur njerëzve se ka ditë kur tregu është në krizë”.

CNBC