Më 3 qershor 2019, unë dhe gruaja ime mirëpritëm vajzën tonë të parë. Ajo është shumë e vogël dhe nuk ka shumë që ka ardhur në jetë. Por, një ditë, ajo do të ketë nevojë për disa këshilla për jetën. Si një baba që ka shpenzuar pjesën më të madhe të karrierës së tij duke studiuar dhe shkruar për paratë, financat e sjelljes dhe biznesin, kjo është ajo që unë do t’i them asaj:

1.Mos e nënvlerëso rolin e rastësisë në jetë
Është e lehtë të supozohet se pasuria dhe varfëria shkaktohen nga zgjedhjet që bëjmë, por është edhe më e lehtë të nënvlerësohet roli i rastësisë në jetë. Familjet, vlerat, vendet dhe brezat ku kemi lindur, si dhe njerëzit që takojmë gjatë rrugës, luajnë të gjithë një rol më të madh në rezultatet tona, sesa shumica e njerëzve duan të pranojnë.

Ndërsa duhet të besoni në vlerat dhe shpërblimet e punës së palodhur, është gjithashtu e rëndësishme të kuptoni se jo i gjithë suksesi është rezultat i punës së palodhur dhe se jo e gjithë varfëria është për shkak të dembelizmit. Mbajeni këtë parasysh kur krijoni opinione për të tjerët, duke përfshirë edhe
veten tuaj.

2.Dividenti më i lartë i paguar është aftësia për të kontrolluar kohën
Të jesh në gjendje të bësh atë që dëshiron, kur të duash, ku të duash, me kë të duash dhe për aq kohë sa dëshiron, ofron një nivel të qëndrueshëm lumturie që asnjë sasi “gjërash të bukura” nuk mund ta ofrojë kurrë.
Emocioni i të pasurit gjëra të bukura shuhet shpejt. Por, një punë me orë fleksibël dhe një udhëtim i shkurtër nuk do të vjetërohet kurrë. Të kesh kursime të mjaftueshme për t’i dhënë kohë dhe mundësi një emergjence nuk do të vjetërohet kurrë. Të jesh në gjendje të dalësh në pension kur të duash nuk do të plakesh kurrë.
Arritja e pavarësisë është qëllimi ynë përfundimtar në jetë. Por, pavarësia nuk është “gjithçka ose asgjë” – çdo dollar që kurseni është si të zotëroni një pjesë të së ardhmes suaj, që përndryshe mund të menaxhohej nga dikush tjetër, bazuar në prioritetet e tyre.


Mos mendoni që të llastoheni
Askush nuk mund ta kuptojë vlerën e një dollari pa përjetuar mungesën e tij, kështu që ndërsa nëna juaj dhe unë do të bëjmë gjithmonë më të mirën për t’ju mbështetur, ne nuk do t’ju llastojmë. Të mësosh se nuk mund të kesh gjithçka që dëshiron është mënyra e vetme për të kuptuar nevojat
kundrejt dëshirave. Kjo nga ana tjetër do t’ju mësojë rreth buxhetimit, kursimit dhe vlerësimit të asaj që tashmë keni. Të dish se si të kursesh është një aftësi thelbësore e jetës që do të jetë e dobishme gjatë uljeve dhe
ngritjeve të pashmangshme të jetës.

Suksesi nuk vjen gjithmonë nga veprime të mëdha
Përkufizimi i Napoleonit për një gjeni është “personi, i cili mund të bëjë gjënë mesatare kur të gjithë të tjerët rreth tij po humbasin mendjen”.
Menaxhimi i parave është i njëjtë. Ju nuk keni nevojë të bëni gjëra të mahnitshme për të përfunduar në një vend të mirë me kalimin e kohës, thjesht duhet të mos e djallosni vazhdimisht për periudha të gjata
kohore. Shmangia e gabimeve katastrofike është më e fuqishme se çdo bakshish i zbukuruar financiar.

Jetoni nën mundësitë tuaja
Aftësia për të jetuar me më pak është një nga levat më të fuqishme financiare, sepse do të keni më shumë kontroll mbi të sesa gjëra të tilla si kthimet e të ardhurave ose investimeve tuaja.
Personi që fiton 50,000 dollarë në vit, por ka nevojë vetëm për 40,000 dollarë për të qenë i lumtur, është më i pasur se personi që fiton 150,000 dollarë, por ka nevojë për 151,000 dollarë për të qenë i lumtur. Investitori që fiton një kthim prej 5%, por ka shpenzime të ulëta, mund të jetë më mirë se investitori që fiton 7% në vit, por ka nevojë për çdo qindarkë prej tij.
Sa fitoni nuk përcakton se sa keni, dhe sa keni nuk përcakton se sa keni nevojë.

Është në rregull të ndryshoni mendje
Pothuajse askush nuk e ka kuptuar jetën e tij në moshën 18-vjeçare, kështu që nuk është fundi i botës nëse zgjidhni një diplomë që nuk ju pëlqen. Ose merrni një diplomë në një fushë për të cilën nuk jeni 100% të pasionuar. Ose punoni në një karrierë dhe më vonë vendosni që dëshironi të bëni diçka tjetër. Është mirë të pranoni se vlerat dhe qëllimet tuaja kanë evoluar. Të falësh veten për ndryshimin e mendjes është një superfuqi, veçanërisht kur je i ri.

Çdo gjë ka një çmim
Çmimi i një karriere të zënë është koha larg miqve dhe familjes. Çmimi i kthimeve afatgjata të tregut
është pasiguri dhe paqëndrueshmëri. Çmimi i fëmijëve të llastuar është që ata jetojnë një jetë të mbrojtur.
Çdo gjë e vlefshme vjen me një çmim, dhe shumica e këtyre çmimeve janë të fshehura. Ndonjëherë ia vlen të paguash, por kurrë nuk duhet të injoroni kostot e tyre të vërteta. Pasi ta pranoni këtë, do të filloni t’i shihni gjërat si koha, marrëdhëniet, autonomia dhe kreativiteti si monedha që janë po aq të vlefshme sa paratë.

Paratë nuk janë masa më e madhe e suksesit
Warren Buffett dikur tha: Suksesi i vërtetë në jetë është “kur numri i njerëzve që dëshironi të keni, në të vërtetë ju duan”.
Dhe kjo dashuri vjen kryesisht nga mënyra se si i trajtoni njerëzit, dhe jo nga niveli juaj i vlerës neto. Paratë nuk do të ofrojnë gjënë që ju dëshironi më shumë. Asnjë shumë parash nuk mund të kompensojë
mungesën e karakterit, ndershmërisë dhe ndjeshmërisë së vërtetë ndaj të tjerëve. Kjo është këshilla më e rëndësishme financiare që mund t’ju jap.

Mos pranoni verbërisht çdo këshillë që ju jepet
Të gjitha mësimet këtu, duke përfshirë këtë të fundit, janë gjëra që shumica e njerëzve i mësojnë shumë vonë në jetë. Por, mos ngurroni t’i refuzoni ato.
Bota juaj do të jetë e ndryshme nga e imja, ashtu si e imja është e ndryshme nga prindërit e mi. Askush nuk është saktësisht i njëjtë dhe askush nuk ka të gjitha përgjigjet e duhura. Asnjëherë mos pranoni këshillat e askujt pa e kontekstualizuar me vlerat, qëllimet dhe rrethanat tuaja. CNBC