Taj Mahal – Indi

Taj Mahal në Agra, Indi është konsideruar si një kryevepër arkitektonike. Mauzoleumi i mermerit të bardhë të shekullit të 17 tërheq deri në tetë milionë turistë në vit.

Petra – Jordani

Me pseudonimin Rose City (Qyteti Rozë), Petra përmban varre dhe tempuj të gdhendur në shkëmbinjtë rozë ranorë. UNESCO e ka përshkruar atë si “një nga pronat më të çmuara të trashëgimisë kulturore të njeriut”.

Muri i Madh – Kinë

I njohur mes kinezëve si “Muri i gjatë”, kjo strukturë e bërë nga çimento, gurë, tulla dhe papastërti kishte për qëllim të mbronte veriun e perandorisë kineze nga sulmet e armikut. Me një shtrirje 21,196 kilometra ajo është struktura më e gjatë e ndërtuar ndonjëherë nga njerëzit. Përkundër besimit popullor, nuk mund të shihet me sy të lirë nga hapësira.

Chichen Itza – Meksikë

E vendosur në Gadishullin Jukatan të Meksikës, Chichen Itza është i famshëm për piramidën e saj masive kryesisht të ruajtur në qendër të gadishullit. Ishte një qendër fetare-politike e perandorisë Mayan, e cila shpjegon shkrirjen e stileve të ndryshme arkitektonike nga rajone të ndryshme. Miliona

Machu Picchu – Peru

Ndërsa Machu Picchu është një burim i të ardhurave nga turizmi për Perunë, trafiku nga mijëra turistë po i bën dëm të pariparueshëm këtij qyteti antik të Inkasëve. Ndërsa politikanët lokalë duan të rrisin masat turistike me teleferikë dhe ashensorë, UNESCO kërkon rregulla më të rrepta dhe më pak vizitorë. Zgjerimi i infrastrukturës rreth Machu Picchu ka rezultuar në rrëshqitje të përsëritura të dheut.

Koloseu – Itali

Koloseu është struktura e vetme europiane që bën pjesë në listën e mrekullive të reja të botës. Ishte vendi në Romën e lashtë për luftime të gladiatorëve dhe beteja të kafshëve, dhe para se të ndërtohej me një bodrum, brendësia thuhet se ishte përmbytur pjesërisht me ujë për të rikrijuar betejat e detit. Sot, amfiteatri është një nga atraksionet kryesore turistike të Romës.

Statuja e Krishtit – Brazil

Duke qëndruar 30 metra i lartë, me peshë 1,145 ton dhe me një hapësirë ​​totale prej 28 metrash, monumenti “Cristo Redentor” qëndron roje mbi Rio de Janeiro në Kodrën Corcovado.

Piramidat e Gizës – Egjipt

Piramidat e Gizës janë mrekullia e vetme e botës antike, që qëndrojnë edhe sot. Historianët grekë e filluan praktikën e renditjes së mrekullive. Ata pas pushtimeve greke njohën strukturat egjiptiane, perse dhe babilonase. Piramidat e Egjiptit vizitohen nga miliona turistë çdo vit.