Vitet e para të prindërimit janë një konfuzion i madh, veçanërisht nëse jeni një prind që punon. Krejt papritur, fëmija juaj po ecën … dhe po flet. Pastaj ata mbushin tre vjeç, dhe kërkojnë të dinë pse duhet t’i lini për të shkuar në punë.

Ndërsa momentet e tranzicionit janë kritike, po kështu është edhe pjesa tjetër e kohës së kufizuar që kaloni së bashku.

Cilido qoftë orari juaj i punës, ato mëngjese, mbrëmje dhe fundjava mund të duken shumë të shkurtra dhe ju do të dëshironi t’i bëni ato të kënaqshme dhe me ndikim të lartë në ndërtimin e besimit dhe vetëvlerësimit të fëmijës suaj.

Teknika kryesore për të arritur atje është përmes përsëritjeve dhe ritualeve.

Shfrytëzimi i fuqisë së përsëritjes dhe ritualit

Shikoni çdo episod të një shfaqje televizive të bërë për fëmijë të vegjël ose ndonjë libër për fëmijë që është pjesë e një seriali dhe do të vini re se episodet janë jashtëzakonisht të ngjashme me njëri-tjetrin.

Personazhet gjithmonë veshin të njëjtat veshje, skenat shpalosen gjithmonë në të njëjtën mënyrë dhe muzika kryesore luhet saktësisht në të njëjtën kohë. Producentët dhe shkrimtarët e dinë që parashikueshmëria ndihmon në vëmendjen e fëmijëve, që i ndihmon ata të presin me padurim të shikojnë programin ose ta lexojnë librin me zë të lartë.

Për ju, përsëritja është diçka që nuk bën shumë sens. Por për fëmijët, veçanërisht fëmijët e vegjël, është e mrekullueshme dhe qetësuese; bota është një vend krejt i ri dhe kompleks, dhe kur ata mund të shohin modele në të ose të zbulojnë me saktësi se çfarë do të vijë më pas, kjo u jep atyre një ndjenjë sigurie, mjeshtërie dhe kënaqësie.

Zakone të vogla, shpërblimet më të mëdha

Pra, merrni hua këtë teknikë dhe krijoni ritualet tuaja. Ato funksionojnë më mirë bëhen më natyrshëm, ndodhin shpesh dhe përfshijnë ju dhe fëmijën tuaj. Mbi të gjitha, ato janë të lehta për t’u bërë.

Nëse fëmija juaj e di që do ta merrni dhe përqafoni në të njëjtën mënyrë kur të vini çdo mbrëmje, ai do ta presë me padurim dhe do të gëzohet kur të ndodhë. Këndoni atë këngë të preferuar së bashku çdo ditë gjatë rrugës për në shtëpi nga kopshti. Hani mëngjes çdo fundjavë së bashku.

Përfshijini edhe ata

Edhe punët e vogla në shtëpi mund të krijojnë një ndjenjë rutine dhe qëndrueshmërie. Kjo nuk do të thotë që ne të presim që të vegjlit të lajnë rrobat ose të lajnë makinën. Por ata mund të bëjnë detyra të vogla dhe të thjeshta, si vendosja e rrobave të tyre në koshin e rrobave të palara, rregullimi i lodrave, sjellja e pecetave në tryezë në kohën e drekës ose ndihma për të fshirë banakun e kuzhinës.

Sa më shumë që fëmijët tuaj të kuptojnë që ndihma e tyre është e vlefshme gjithashtu, aq më shumë besim në veten e tyre do të kenë ata.

https://www.cnbc.com/2021/06/15/parenting-expert-on-how-to-raise-smart-confident-kids-by-teaching-repetition-and-ritual.html