Përqëndroni vëmendjen e fëmijës tuaj tek ju

Fëmijët që tërhiqen nga një lojë ose një grindje as nuk do të vërejnë se po u drejtoheni atyre, duke injoruar kështu fjalët tuaja apo edhe ulërimat. Për ta bërë fëmijën tuaj t’ju dëgjojë dhe për ta ndihmuar atë të përqëndrohet në atë që po thoni, uluni poshtë ose përkuluni tek ai dhe vendosni dorën tuaj butësisht në shpatullën e tij. Do të ndihmojë në rritjen e shanseve që të dëgjoheni.


Kaloni në një pëshpëritje

Megjithëse na duket se ulërima merr rezultate të shpejta, fëmijët priren të mësohen me ulëritjet e prindërit dhe të ndalojnë së reaguari ndaj tyre. Nëse fëmijët tuaj bërtasin në një dhomë dhe luajnë në mënyrë të egër, përpiquni t’u përshpërisni atyre. Kjo metodë funksionon veçanërisht me fëmijët e vegjël, madje ka një efekt të mirë edhe tek adoleshentët dhe të rriturit.

Rezulton se të kuptuarit e një pëshpëritje kërkon më shumë përpjekje mendore. Kjo e bën një person të ndihet i hutuar nga gjërat e tjera, duke i lejuar ata të dëgjojnë më me vëmendje fjalët e bashkëbiseduesit. Përveç kësaj, ne instinktivisht mendojmë se frazat e rëndësishme që thuhen me një pëshpëritje mund të ndikojnë në mirëqenien tonë. Për fëmijët, një zë i qetë shpesh ka një efekt qetësues, kështu që ju mund të kaloni në pëshpëritje për të zvogëluar thjesht ankthin e fëmijës.

Lëreni fëmijën tuaj të kontrollojë situatën

Mundohuni të përdorni më shumë deklarata kur flisni me fëmijët tuaj. Do t’i ndihmojë fëmijët të kuptojnë se ata mund të kontrollojnë situatën dhe se kur ndodh një rezultat pozitiv. Përdorni gjithashtu këto deklarata kur doni të merrni disa veprime nga fëmija juaj: “Kur të përfundosh së pari këtë film vizatimor, të lutem shko të lash enët”.

Dozoni informacionin

Truri i fëmijëve nën 7 vjeç mund të ruajë jo më shumë se 1 deri në 2 pjesë informacioni. Fëmijët më të mëdhenj dhe të rriturit mund të ruajnë 3 deri në 5 pjesë. Kjo është arsyeja pse është e pakuptimtë të përpiqesh të tërheqësh vëmendjen e fëmijës me ndihmën e disa fjalive në të njëjtën kohë, është më mirë të kornizoni të gjitha gjërat e rëndësishme që dëshironi të thoni në 1 ose 2 fraza të shkurtra. Rregullat e sigurisë përcillen më mirë gradualisht për të mos e mbushur trurin e një fëmije me një mori këshillash dhe udhëzimesh.

Mendoni nëse jeni të prirur për t’u grricur

Nëse fëmijët tuaj vazhdojnë t’ju injorojnë, mbase ju e ngrini zërin shumë shpesh kur flisni me ta ose thjesht grriceni shumë. Më mirë të mos e bëni këtë të fundit për arsyet e mëposhtme:

• E bën fëmijën të ndihet i paaftë.

• Fëmijët e kuptojnë se janë të manipuluar dhe distancohen nga prindërit.

• Ata ju dëgjojnë edhe më pak.

• Grricja juaj thjesht i mërzit ata.

• Si ju ashtu edhe fëmija përqëndroheni vetëm në pjesën negative të problematikave, jo në zgjidhjen e tyre.

Shpjegojuni fëmijëve sesi ju bën të ndiheni sjellja e tyre

Është shumë e rëndësishme që fëmija të kuptojë se si veprimet e tyre ndikojnë tek njerëzit dhe kafshët që i rrethojnë. Ju nuk keni pse t’i ngarkoni ata me një ndjenjë faji, por duhet të shpjegoni se veprimet e tyre mund t’i japin dikujt dhimbje, pikëllim dhe pakënaqësi. Kjo do ta ndihmojë fëmijën të mësojë të kuptojë më shpejt të tjerët. Tregojini fëmijës tuaj se si ndiheni nga fjalët e tij ose çfarë ju thotë sjellja e tij.

Lexo: 8 këshilla për prindërit që fëmijët e tyre mos bëhen narcistë

Dëgjojini fëmijët tuaj

Mësoni të dëgjoni me kujdes djalin ose vajzën tuaj pa u ndërprerë ose shpërqëndruar nga gjëra të tjera, si shikimi i një filmi ose dërgimi i mesazheve. Kjo formon një bazë besimi midis jush. Kjo do ta bëjë fëmijën të ndihet i kuptuar dhe do të jetë më i prirur t’ju dëgjojë.

Edhe nëse i kapni duke bërë diçka që nuk duhet ta bëjnë, lërini të flasin. Mësoni se si ndihen dhe çfarë i shtyn ta bëjnë këtë. Vetëm pas kësaj ju mund t’u jepni atyre ndonjë këshillë në lidhje me të.

Bëjini ata të mendojnë për veten e tyre

Në vend që të përsërisni rregullat e sigurisë për fëmijët tuaj një mijë herë, sikur ata nuk po dëgjojnë me vëmendje, bëni që kujtimet e tyre të funksionojnë. Pyetini se çfarë duhet të bëjnë në një situatë të caktuar ose si e shohin një çështje të caktuar. Do t’i ndihmojë të mbajnë mire mend rregullat.

Duajini fëmijët tuaj ashtu siç janë

Një prind që i bërtet fëmijës së tij vazhdimisht në publik ka të ngjarë të ketë problem, jo me fëmijën, por me mënyrën se si i perceptojnë gjërat. Ata ndihen të turpëruar që dikush mund të mendojë se ai/ajo është një prind i keq. Për të mësuar të pranoni pasardhësit tuaj me të gjitha papërsosmëritë e tyre (që është baza e besimit), prindërit duhet, para së gjithash, të pranojnë veten e tyre.

Edhe nëse tani sjellja e fëmijës suaj është larg përsosmërisë, nuk duhet të dyshoni se ai do të bëhet një person i mirë. Duajini me të gjitha papërsosmëritë e tyre. Fëmijët do të dëgjojnë mendimin tuaj vetëm nëse ndjejnë vazhdimisht mbështetjen tuaj.

Brightside