Njohja e një personi narcist mund të jetë e lehtë pasi ata zakonisht japin shenjat për këtë. Por çfarë ndodh nëse papritur fillojmë t’i vërejmë këto shenja tek fëmijët tanë? A mund të jenë prindërit personat kryesorë përgjegjës për rritjen e brezave të rinj të narcistëve të mundshëm?


Si të kuptoni nëse fëmija juaj është një narcist i mundshëm?!

Para së gjithash, ne nuk duhet ta ngatërrojmë narcizmin me një dozë të shëndetshme të vetëvlerësimit. Në thelb, ata ndryshojnë në atë që një person me vetëvlerësim nuk do ta vendosë veten gjithmonë në radhë të parë, pavarësisht nga nevojat dhe të drejtat e të tjerëve. Kjo është arsyeja pse, si prindër, ne duhet t’i ndihmojmë fëmijët tanë të zhvillojnë një vetëbesim të fortë.

Ju nuk duhet të shqetësoheni nëse fëmija juaj 3-vjeçar ka sjellje narciste, pasi në atë moshë, ata janë ende duke zhvilluar personalitetin e tyre dhe duke mësuar për gjithçka rreth tyre. Por nëse këto sjellje vazhdojnë ose rriten me moshën, është tashmë një alarm i kuq, dhe këto këshilla mund të jenë të dobishme.

Këshillë 1: Nxisni ndjeshmëri tek fëmijët që në moshë të re

Narcistët kujdesen pak për atë që të tjerët ndiejnë ose mendojnë. Ata shqetësohen vetëm për veten, dëshirat dhe ndjenjat e tyre. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme që fëmija juaj të kuptojë dhe të mësojë se çfarë është empatia. Kuptimi i njerëzve të tjerë dhe ndjenja e dhembshurisë janë elementë shumë të dobishëm për zhvillimin e tyre emocional dhe shoqëror. Mos harroni se ju jeni modeli i tyre i parë, kështu që do të duhet të jepni një shembull me veprimet tuaja të përditshme.

Këshillë 2: Gjeni diçka për të cilën ata janë të apasionuar dhe që i argëton

Shpesh nuk mendohet se një hobi mund të jetë i dobishëm në zhvillimin e një fëmije. Por ndihma e tyre për të gjetur diçka për të cilën janë të apasionuar, të tilla si një sport ose një aktivitet artistik, do t’i lejojë ata të entuziazmohen për diçka dhe njerëz që janë gjithashtu të përfshirë në të njëjtat pëlqime dhe hobi.

Lexo: Si ndikon karriera jonë tek fëmijët tanë?!

Këshillë 3: Ndihmojini ata të zhvillojnë një ndjenjë përgjegjësie

Njerëzit narcistë zakonisht nuk marrin përgjegjësi për veprimet e tyre dhe pasojat e tyre, veçanërisht nëse këto janë negative. Kjo është arsyeja pse mësimi i fëmijëve tuaj nga gabimet e tyre ose sjellja e keqe, duke u shpjeguar atyre pse ajo që ata bënë ishte e gabuar, mund t’i ndihmojë fëmijët të marrin përgjegjësinë për gabimet e tyre dhe të zbusin këtë karakteristikë të narcistëve.

Këshillë 4: Mbajini ata të fokusuar dhe të sfiduar

Një narcist shpesh ndihet superior ndaj të tjerëve, por nuk është e mjaftueshme që ata ta provojnë këtë, ata duhet të njihen për të. Për të shmangur këtë lloj sjellje te fëmijët, është mirë të propozoni sfida të reja. Në këtë mënyrë, ata do të dinë që kanë kufizime dhe se nuk i kanë të gjitha përgjigjet gjatë gjithë kohës.

Këshillë 5: Zgjidhni komplimentet tuaja me mençuri

Është normale që fëmijët të kërkojnë vazhdimisht miratim dhe vëmendje nga prindërit e tyre. Lavdërimi është një ndihmë e madhe në zhvillimin e vetëvlerësimit të një fëmije, por ne duhet ta përdorim me kursim, pasi shumë lavdërime mund të jenë kundër-produktive.

Këshillë 6: Vendosni gjithmonë kufijtë tuaj

Një narcist gjithmonë do të dëshirojë t’i bëjë gjërat sipas mënyrës së vet dhe të marrë atë që dëshiron. Kjo është arsyeja pse prindërit duhet të dinë të vendosin kufij pa kufizuar lirinë ose opinionet e fëmijës së tyre. Për shembull, vendosja e orareve për vaktet, pushimet dhe lojërat i jep fëmijës një ndjenjë stabiliteti dhe sigurie. Kufijtë e vendosur nga prindërit ndihmojnë një fëmijë të piqet dhe të kuptojë se nuk mund të bëjë gjithmonë atë që dëshiron, gjë që do t’i lejojë ata të zhvillojnë durimin.

Këshillë 7: Mos e krahasoni

Njerëzit narcistë duhet të ndihen më të mirë se të tjerët. Këtu qëndron rëndësia e mësimit të fëmijëve tanë se vlera e tyre nuk varet nga sukseset ose dështimet e njerëzve përreth tyre, por më tepër, nga përpjekjet e tyre. Kjo është arsyeja pse ne nuk duhet të ushqejmë këtë lloj sjellje duke i krahasuar fëmijët tanë me njëri-tjetrin ose me miqtë dhe të afërmit.

Këshillë 8: Asnjëherë mos i lini ata të kenë dyshime për dashurinë tuaj

Për të mos nxitur qëndrimet narciste tek fëmijët tanë, është më e rëndësishme t’i tregojmë dhe t’i bëjmë ata të ndihen të dashur pa kushte sesa t’i tregojmë dhe t’i bëjmë ata të besojnë se janë fëmijë të veçantë. Në këtë mënyrë, ju i ndihmoni ata të ndihen të vlerësuar si njerëz, duke krijuar kështu një bazë për vetëvlerësim të mirë në vend që të krijoni iluzionin se ata janë superiorë ose më të mirë se të tjerët.

brightside